Erfgoed van vroeger en nu

 

 

Mijn huis/ staat is van het bouwjaar 1968. Ze waren voor die tijd al een paar jaar bezig met voorbereidingen en goedkeuringen. De architect van mijn huis/ staat is ontworpen door de heer Franciscus Klein. Ik ben naar het gemeentehuis in Beverwijk geweest en daar heb ik met moeite informatie en bouwtekeningen gekregen. Helaas zijn de foto’s van mijn huis/ straat niet in het gemeente archief, maar in het Noord- Hollands archief in Haarlem, deze heb ik niet kunnen bemachtigen. Er is in de jaren tijdens de bouw van mijn huis veel gedoe geweest.

 

Voor de CV ketel is harmonica gaas gebruikt om het te beschermen. Hier is heel veel overleg over geweest. Of het wel brandveilig was/is? Of het apparatuur geen gevaar was voor de mens. Hier is lange tijd discussie over geweest tussen de gemeente en de brandweer. Na lange tijd is hier goedkeuring voor gekomen, er is voldoende verbrandingslucht. Kinderen mochten/mogen niet in de buurt komen van lichtbrandbare stoffen die kan leiden tot brand.

Het vloerpeil van de woningen, garages en bergingen van de bouw-woningtoezicht gebouwd. Er werden 51 huizen en bergingen gebouwd en 59 garages. De dakpannen en bakstenen moesten worden goedgekeurd voor dat er gebouwd mocht worden.

 

De bouwvergunning is ondertekend op 13 april 1966 door N.V. Bouwfonds Ned. Gemeenten. Het adres was Dreef 34 te Haarlem, waar de ontwerpen en ondertekeningen plaatsvonden.

De oneven kan van mijn straat 1 tot en met 51 waren eerst huurwoning. In de loop van de tijd werden dit koopwoningen, deze huizen zijn ook wat kleiner dan de andere huizen. De even kant waar ik woon 2 tot en met 44 waren/ zijn nog steeds koopwoningen.

De materialen die voor het huis zijn gebruikt:

  • Opgaand metselwerk: gebakken steen waal formaat. De kleur is grijs/geel.
  • Trasraam: gebakken steen waal formaat. De kleur is grijs/geel.
  • Waterslagen: gres raamdorpelsteen. De kleur is bruin.
  • Dakbedekking: Holle pan. Kleur is blauw.
  • Daklijsten: hout: kleur is wit.
  • Goten: zink: kleur is wit.
  • Kozijnen: hout: kleur is wit.
  • Deuren: hout: kleur is geel/grijs.
  • Ramen: hout: kleur is Blauw.
  • Hekwerken: paaltjes met draad: kleur groen (deze zijn er uiteindelijk niet gekomen).

 

16 februari 1968:

Met terugzending van de heer Klein bericht hij de gestelde brief hij het aan N.V. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Aangezien er een gedeelte (ongeveer  47 meter) van het leidingschema  in openbare grond is geprojecteerd, waaronder één kruising met een gesloten wegdek van mijn straat , was er voor het aanleggen van de kabels een vergunning nodig. De vergunning moest voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het aanleggen van de kabels dient 2 x 24 uur van te voren kennis gegeven te worden aan de afdeling Wegen van dienst Openbare werken.
  • Bij de uitvoering van de kabbellegging dienen de aanwijzingen van de Openbare werken precies worden opgevolgd.
  • De kabels moeten tenminste een halve meter onder de grond te liggen.
  • Binnen 3 maanden na het aanleggen van de kabels in openbare grond moet er een revisietekening in tweevoud worden ingediend. Alle koste van herstelling aan het wegdek, groenstrook, etc. toegebracht of ontstaan door het aanbrengen, het hebben, gebruiken, onderhouden en verwijderen van de kabel is de verantwoordelijkheid van de vergunning houdster.
  • De vergunning houdster krijgt geen vergoeding als er wat mis is met het wegdek.

 

Huurwoning en Koopwoningen

De huurwoningen hadden geen recht op een dakkapel aan de achterkant, dit was zo omdat de koopwoningen dit al hadden. Ze besloten dit aan de voorkant te doen. Bij nummer 51 (aan de oneven kant) is aan de zijkant van het huis een eenvoudige raam gemaakt, de reden hiervan is niet bekend.

De koopwoningen hebben een grotere tuin dan de huurwoningen. Alleen ze hebben geen stuk gras naar het wegdek toe, maar dit hebben de huurwoningen dan weer wel. Anders kwamen ze niet uit met het wegdek.

 

Ik heb zelf informatie gevonden over de architect van mijn huis!

Franciscus (Frans) Klein ( Rotterdam, 5 oktober 1907 - Haren, 15 september 1973), in vakliteratuur meestal vermeld als F. Klein, was een Nederlandse architect. Hij begon zijn loopbaan als architect in 1936 bij het bureau van Albert Jan Feberwee in de stad Groningen. Na de Tweede Wereldoorlog opende hij er zijn eigen bureau, Architectenbureau Klein. Hij was lid van onder andere de Stichting Architecten Research en diverse commissies van de Bond van Nederlandse architecten. F. Klein werd benoemd tot Ridder van de orde van Oranje- Nassau. Hij overleed op 65-jarige leeftijd. Architectenbureau Klein bleef bestaan en werd in 1998 omgedoopt tot KLEIN Architecten. (Er is helaas geen afbeelding van te vinden).

 

Er is nog veel meer te vertellen, maar dit is privé. Niet iedereen hoeft te weten waar ik woon en heel veel dingen zijn zowat hetzelfde. De belangrijkste informatie over de geschiedenis van mijn huis heb ik verteld. Ik heb ook nog wat in het kort vermeld over de architect, hier was ik zelf heel er benieuwd naar. In de loop der jaren hebben bewoners hun ramen etc. veranderd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb